Kalıcı Makyaj
Hamlelikte Kalıcı Makyaj işlemi uygulanmaz.
Gebelik kadın fizyolojisinde hormonal değişikliklerin en fazla, psikolojik olarak en hassas oldukları dönemdir.
Hamilelikteki hormonal değişimler; Cillte renk değişimlerine, terleme artışına, ciltte yağlanma ve kıllanma artışına vücutta ödem, variköz damarlanma artışı gibi bir çok değişikliğe yol açmaktadır. Bu değişiklikler
1) Mantar enfeksiyonu
2) Alerjik reaksyon
3)Kanama
4) Hipertrofik cilt skar oluşumu gibi durumlarda artışa yol açmaktadır.
Bu da cilde uygulanacak olan işlemler sonrasında gelişebilecek komplikasyonlara yol açmaktadır.
Ayrıca vücuda dışarıdan enfeksiyon bulaşma ihtimali ve bunun çocuğa geçme ihtimali çok yüksektir. Her ne kadar siz Kalıcı Makyaj'da steril olarak çalışsanızda boya kaynaklı yada kişi kaynaklı enfeksyonlar bulaşabilir. Kullanılan boyalar her ne kadar kök boya ve insan sağlığına zarasız olan boyalar dahi olsa Hamileler üzerinde yapılmış yeterli tıbbi çalışma yoktur. Ayrıca alerjik reaksyona bağlı bu pigmentler sıkıntı çıkartabilirler.
En basitinden kalıcı makyaj olmayan , geçici dövme yani siyah kına (henna) içindeki PPD ( para-phenylendiamine ) maddesi gebelerde ciddi kalıcı cilt reaksyonu ve alerjiye neden olmaktadır .
Diğer bir kontraendikasyon durumu ağrı hassasiyetidir. Erken doğum tehdidi oluşturmamak için ;Gebeliğin özellikle son trimestırında ağrılı uyaran veren işlemlerden kaçınmak lazımdır. Kişinin özellikle Kalıcı makyaj olacam ağrı olacak korkusunun yarattığı adrenalin deşarjı bir de kullanılan lokal ansetezikleri içindeki adrenalinle birleşip bebek üzerinde sıkıntıya yol açabilir.
Ayrıca hamilelik sırasında psikolojik değişim kadında çok fazladır. Bu yüzden kalıcı bir işlemin bu dönemde kararının alınması hatalı olur.